2023

Het podium op de Prinsengracht was dit jaar voor  de internationaal geroemde meesterpianist Paul Lewis. Hij trad op met z’n muzikale vrienden; bariton Roderick Williams, zijn vrouw Bjørg Lewis (cellist) en vijf jonge talentvolle Nederlandse cellisten; 

Met muziek van componisten als Mendelssohn, Schubert, Brahms, Grieg en Rachmaninov werden energieke en opzwepende stukken worden afgewisseld met emotionele kippenvelmomenten.

2022

We vierden dit jaar de 40e editie van het Prinsengrachtconcert met de Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt, die zijn vrienden had uitgenodigd om mee te spelen op de Prinsengracht! Onder hen waren violist Barnabás Kelemen en luitist Thomas Dunford. De vonken sprongen in het rond. Er werd muziek gemaakt zoals alleen bevriende topmusici dat kunnen, van een gepassioneerde Spaanse dans (“Fandango” van Boccherini) tot de ontroerende “Zwaan” van Saint-Saëns. Nicolas en Thomas waagden zich zelfs aan een gezongen duet: “Blackbird” van The Beatles. Na veertig jaar keerde de Amerikaanse pianist Barbara Nissman bovendien terug op de gracht als special guest! Maria Fiselier verzorgde de presentatie en natuurlijk sloten we af met… ‘Aan de Amsterdamse grachten’!

2021

Na afwezigheid van 1 jaar op de Prinsengracht (vanwege de corona epidemie) vierde we de terugkomst van het concert met stemgeluiden die het publiek imponeerde. Tenor Morschi Franz, sopraan Aylin Sezer, bariton Willem de Vries en het ZO! Gospel Choir traden op onder de muzikale begeleiding van een ensemble van het Radio Filharmonisch Orkest.

2020

Pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder – samen het gerenommeerde Van Baerle Trio – verzorgden het programma van het Prinsengrachtconcert 2020. Deze editie zag er anders uit dan anders: in verband met de coronamaatregelen, kon het concert op de gracht niet doorgaan. Daarom werd er een alternatieve versie georganiseerd in de sprookjesachtige binnentuin van Pulitzer Amsterdam. Hannes, Maria en Gideon speelden prachtige muziek van onder anderen Bach en Ravel. Special gasten waren trombonist Jörgen van Rijen en gitarist Kay Sleking. Bij de uitsmijter ‘Aan de Amsterdamse grachten’ schoof zangeres Karin Bloemen aan.

2019

De Finse topviolist Pekka Kuusisto verzorgde samen met zijn vrienden van ensemble Camerata RCO de 38e editie van het Prinsengrachtconcert. Ze speelden prachtige afwisselende muziek van onder meer Bach, Schumann en Sibelius, aangevuld met opzwepende en aanstekelijke Finse folkore. Een programma vol verrassingen, improvisatie en humor.

2018

Pianisten Lucas en Arthur Jussen verzorgden samen met sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich het hoofdprogramma van de spectaculaire 37e editie van het Prinsengrachtconcert. Samen achter één vleugel, elk op een eigen, begeleidend of solo: de broers lieten zich van alle kanten zien, met als resultaat een verrassend programma vol humor, romantiek en virtuositeit.

2017

Het Brodsky Quartet verzorgde samen met hun muzikale vrienden Nino Gvetadze, Marcelo Nisinman en Zoran Marković het hoofdprogramma van de 36e editie van het Prinsengrachtconcert. Prachtige typische strijkkwartetstukken werden afgewisseld met muziek waarin de piano, de bandoneon en de contrabas te horen waren.

2016

Na een bijzonder voorprogramma met de Nederlandse violist Mathieu van Bellen was de eer aan de solist van de avond: De Zweedse mezzosopraan Ann Hallenberg. Samen met het Il Pomo d’Oro-ensemble bracht zij schitterende barokmuziek ten gehore. Onder een schitterende zomeravondlucht zong Ann Hallenberg de mooiste stukken van onder andere Vivaldi, Händel en Bach.

2015

In 2015 was de solist van de avond pianist Alexandre Tharaud. Hij speelde de sterren van de hemel met zijn bevriende musici: zangeres Juliette, klarinettist Ronald Van Spaendock, flamenco zanger Alberto Garcia en celliste Harriet Krijgh.

Hoogtepunten van de avond waren zonder twijfel het flamenco duet van Alexandre en Alberto en de bijzondere uitvoering van Edith Piaf’s “Padam Padam” door Juliette. En natuurlijk kon ook dit jaar het spetterende “Aan de Amsterdamse Grachten” niet ontbreken.

2014

De Georgische violiste Lisa Batiashvili was de ster van de ster van de avond in 2014. Eerder soleerde ze bij onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest en het New York Philharmonic. De 33e editie van het Prinsengrachtconcert verzorgde ze samen met haar Franse echtgenoot en hoboïst François Leleux, onder begeleiding van een internationaal ensemble. Hierdoor stonden er in feite twee solisten op het podium.

2013

Tijdens het 32ste Prinsengrachtconcert werd het 400 jarig bestaan van de Amsterdamse Grachten gevierd. Omdat daarnaast het Koninklijk Concertgebouworkest 125 jaar bestond, verzorgde dit wereldberoemde symfonieorkest het concert van 2013. Om het 90 koppige orkest een plek te geven, werd het podium ter uitzondering dwars in de gracht geplaatst. Het orkest werd geleid door Antonio Pappano en de Maltese tenor Joseph Calleja was de solist.

2012

In 2012 was Christianne Stotijn het middelpunt van het Prinsengrachtconcert. De Nederlandse Mezzosopraan werd daarbij begeleid door pianist Joseph Breinl en het Calefax Rietkwintet. Bij een aantal stukken werd zij ook bijgestaan door haar broer, contrabassist Rick Stotijn. De extra warme zomeravond maakte de 31st editie van het concert opnieuw tot een succes.

2011

Het 30e Prinsengrachtconcert werd gevierd met de beste musici van eigen bodem. Sopraan Eva-Maria Westbroek was de soliste van de avond, bijgestaan door cellist Pieter Wispelwey en pianist Ronald Brautigam. Bijzonder was de ondersteuning van het Nederlands Blazers Ensemble die nog meer glans gaven aan deze lustrum editie van het beroemde concert.

2010

In 2010 speelde de Franse pianist pianist Jean-Yves Thibaudet het hoofdprogramma van het Prinsengrachtconcert. Hij speelde onder meer filmmuziek van Dario Marianelli uit de film ‘Pride & Prejudice’ en schitterde met de ‘Gnossienne nr. 1’ van Erik Satie.

2009

De Britse sopraan Danielle de Niese, van Nederlands-Schotse afkomst, nam een hele schare fantastische musici met zich mee het podium op: ze zong een duet met bariton Henk Neven, musici van het Radio Filharmonisch Orkest speelden mee en ook het Amstel Quartet maakte haar opwachting. Het hoogtepunt was ‘Aan de Amsterdamse grachten’, dat door de charmante Danielle in fonetisch Nederlands werd gebracht.

2008

Een avond vol strijkers: in 2008 schitterden violiste Sarah Chang, cellist Gregor Horsch en Amsterdam Sinfonietta met werken van onder meer Porter, Kern en Korngold.

Met een propvolle gracht en zeer enthousiaste mensen op de kade werd de 28e editie van het Prinsengrachtconcert een ongelooflijk succes.

2007

Bariton Thomas Hampson, sopraan Tania Kross, pianist Wolfram Rieger, violiste Liza Ferschtman en contrabassist Wilmar de Visser – deze grote groep fantastische musici zorgden voor een spetterende avond. Met muziek van onder anderen Copland, Porter en Korngold werd modern gecombineerd met klassiekers van Rossini en Verdi.

2006

Met zo’n enorme naam als pianist Lang Lang kan het niet anders dan een geweldig concert worden – en dat was het dan ook. Lang Lang speelde tijdens het 25e Prinsengrachtconcert op een Steinway-vleugel, die speciaal voor de gelegenheid in de witte verf was gezet, zodat er op geprojecteerd kon worden. De hoogtepunten van de avond volgden elkaar in rap tempo op: een piepjonge Lucas Jussen schoof aan bij Lang Lang voor een vrolijk duet en Lang Langs vader dhr. Lang Guo-Ren gaf een gastoptreden op de erhu, een traditioneel Chinees instrument.

2005

De jonge, gedreven violiste Janine Jansen – volop bezig om wereldberoemd te worden – wist tijdens het 24e Prinsengrachtconcert niet van ophouden. Samen met een groot en erg getalenteerd gezelschap speelde ze veel langer dan eigenlijk de bedoeling was. Bartóks ‘Roemeense dansen’, Sjostakovitsj’ ‘Polka’ en het onvolprezen ‘Aan de Amsterdamse grachten’ door de hele club – het werd al snel duidelijk dat het een onvergetelijke avond zou worden.

2004

Van Rossini’s ‘Oh! patria dolce e ingrata’ tot de ‘Barbier van Sevilla’ – de overdonderende stem van sopraan Vesselina Kasarova was bijna door heel Amsterdam te horen. Met Charles Spencer achter de piano en bariton Thomas Oliemans als zangpartner werd de 23e editie van het Prinsengrachtconcert een daverend succes.

2003

Broer en zus Gil en Orli Shaham namen in 2003 plaats op het Prinsengrachtconcertpodium en betoverden het publiek met bekende klassiekers als de ‘Hongaarse dans’, ‘Clair de Lune’ en ‘Masquerade’. Het geheel was een gemoedelijk, gezellig en schitterend programma.

2002

De waanzinnige Zuid-Amerikaanse tenor Juan Diego Flórez nodigde het Volendams Operakoor en pianist Vincenzo Scalera uit om samen met hem de 21e editie van het Prinsengrachtconcert te verzorgen. Op het programma stonden prachtige Italiaanse liederen, denk aan Soutullo’s ‘Bella Enamorada’ en Donizetti’s ‘Ah! Mes Amis…’. De combinatie van de musici zorgde voor een opzwepende avond.

2001

Van Liszts ‘Hongaarse rapsodie’ tot Schuberts ‘Der Müller und der Bach’ en ‘Der Doppelganger’: pianist Arcadi Volodos droeg de twintigste editie van het Prinsengrachtconcert met verve. De geprezen Volodos zorgde letterlijk voor vuurwerk – in het publiek dansten de toeschouwers met sterretjes in de hand. Tijdens de toegift regende het bossen bloemen op het podium.

2000

2000 gaat de boeken in als één van de allerleukste Prinsengrachtconcerten ooit. Oprichter Hans vond het concert zelfs een mijlpaal. Op het podium verzamelden violist Roby Lakatos – ook wel ‘the fastest-fingered fiddler in the world’ genoemd, violiste Leila Josefowicz, violist Jaap van Zweden en pianist Roger Vignoles zich voor een avond vol tango-invloeden. Het tempo werd met de minuut opgedreven en de meesterstrijkers probeerden elkaar er continu uit te spelen. Dat belooft wat voor het nieuwe millennium!

1999

De toonaangevende Franse zusjes Labèque spetterden op het podium met prachtige werken van voornamelijk Saint-Saëns. Voor het eerst in achttien jaar combineerde het Prinsengrachtconcert muziek met gesproken woord: schrijvers zoals Ronald Giphart lazen op beeld prachtige verhalen voor, terwijl Katia en Marielle op de achtergrond speelden. Ook was er een uniek gelegenheidsorkest met kleine kinderen naar Amsterdam gehaald.

1998

De musici die de zeventiende editie van het Prinsengrachtconcert verzorgden, stonden garant voor een fantastische avond. De Argentijnse toptenor José Cura schitterde met het Groot Omroepkoor. Dat het begon te regenen tijdens het concert, maakte dan ook helemaal niemand uit. Naast klassieke aria’s als ‘Tosca’ en ‘Nessun Dorma’, stond ‘Yesterday’ van The Beatles op het programma. En natuurlijk het zeer toepasselijke ‘Singing in the rain’…

1997

Pianist Itamar Golan, violist Joshua Bell, klarinettiste Sharon Kam en celliste Quirine Viersen vormden speciaal voor de zestiende editie van het Prinsengrachtconcert een gelegenheidskwartet. Alleskunner Joshua en de bijzondere pianist Itamar, die altijd op een stoel in plaats van een pianokruk zit, maakten het beeld compleet.

1996

Feest, want het Prinsengrachtconcert bestond 15 jaar! Speciaal voor de gelegenheid werd Brits-Roemeense operasopraan Nelly Miricioiu ingevlogen. Amsterdam ging helemaal uit haar dak toen de populaire Nelly het podium opkwam en de sfeer bleef er de hele avond goed in. Een hoogtepunt was het spetterende duet ‘Libiamo ne’ lieti calici’ van Verdi door Nelly en tenor Luca Cononici. Het Groot Omroepkoor maakte het plaatje helemaal af.

1995

De veertiende editie van het Prinsengrachtconcert was visueel een plaatje. De Russische pianist Anatol Ugorski maakte met zijn karakteristieke uiterlijk en eigen manieren de avond bijzonder en uniek. Zijn versie van ‘Aan de Amsterdamse grachten’ toonde dat hij er ook een feestje van kon maken.

1994

Met een spectaculaire opening op het dak van Pulitzer was de sfeer van het dertiende Prinsengrachtconcert meteen gezet. Violist Maksim Vengerov, op dat moment één van de allerbeste, speelde samen met pianist Itamar Golan de sterren van de hemel. Voor Itamar was het een extra bijzondere dag: hij was jarig. Van het publiek kreeg hij een feestelijke felicitatie voorgeschoteld. Het dak ging er figuurlijk pas echt af bij de opzwepende ‘Sabeldans’ van Chatsjatoerjan.

1993

De Amerikaanse sopraan Cheryl Studer vulde de Prinsengracht met haar prachtige stem en bracht het publiek in vervoering met haar uitvoering van Puccini’s ‘O mio babbino caro’. Ze werd begeleid door pianist Ronald Schneider, die na eerdere optredens op de gracht graag nog eens terug wilde komen, en vergezeld door tenor Octavio Arevalo. Maar dat was nog niet anders: het volledige Groot Omroepkoor kwam op het podium!

1992

De grote, romantische Rus Shura Cherkassky speelde zó goed, dat het soms leek alsof hij zes handen had. De pianist maakte de elfde editie van het Prinsengrachtconcert onvergetelijk en raakte het publiek tot op het bot – na een daverend applaus volgde er een prachtige toegift. Een hoogtepunt was Chopins prachtige ‘Tarantelle’.

1991

Het eerste decennium van het Prinsengrachtconcert werd spectaculair gevierd met één van de allergrootste Russische pianisten van die tijd: Andrei Gavrilov. Ondanks het vrij zware programma stond de kade overvol en was het publiek razend enthousiast. Er ontstond collectief kippenvel op de armen van de luisteraars bij Gavrilovs uitvoering van Chopins ‘Marche funèbre’.

1990

Het Prinsengrachtconcert van 1990 werd volledig opgedragen aan het fantastische repertoire van Mozart. De Mozart Players speelden samen met pianist Pascal Rogé, violiste Silvia Marcovici en hoboïst Han de Vries de sterren van de hemel. Het podium stond voor het eerst helemaal vol: zo’n 15 musici speelden tegelijkertijd live op het ponton.

1989

Het Prinsengrachtconcert goes opera! De achtste editie van het jaarlijkse openluchtconcert werd voor het eerst ingevuld door pure opera: tenor Luca Canonici, mezzosopraan Marina Cioromila, sopraan Eva Lind en bas Harry Peeters zongen onder leiding van pianist Ronald Schneider grote operaklassiekers. Eén van de hoogtepunten was Canonici’s uitvoering van Verdi’s ‘La donna è mobile’.

1988

Violist Shlomo Mintz was in 1988 zo populair, dat Nederland uitliep voor zijn optreden tijdens de zevende editie van het Prinsengrachtconcert. De violist speelde samen met pianist Paul Ostrovsky en vooral bij Mozarts ‘Sonate in g, deel 1’ gingen de afgeladen bootjes en overvolle kades helemaal los. Die bootjes gaven nog wel wat problemen – de doorvaart van de gracht moest van de gemeente tot 17:00 uur openblijven, maar door de populariteit van Mintz lag alles al helemaal vol en ontstonden er stevige files.

1987

Met violist Jaap van Zweden, pianist Ronald Brautigam en hoornist Jacob Slagter stonden er voor het eerst landelijk bekende namen op het podium. De samenstelling van deze drie vrienden kwam mede voort uit de programmering: Brahms’ ‘Trio, deel IV’ is geschreven voor piano, hoorn en viool. Na deze zesde editie van het Prinsengrachtconcert ging het met de carrières van de mannen uitermate snel – Jaap van Zweden ruilde al snel de viool om voor de baton en groeide uit tot één van ’s werelds meest bekende dirigenten. De uitvoering van Joplins ‘The Entertainer’ tijdens dit concert blijft een ware upbeat klassieker.

1986

Voor het vijfde Prinsengrachtconcert werd een bijzonder gelegenheidstrio samengesteld. Pianist Garrick Ohlsson selecteerde twee van zijn favoriete musici om met hem op het podium te staan: klarinettiste Sabine Meyer – tevens de eerste vrouw in de Berliner Philharmoniker – en cellist Heinrich Schiff. Een hoogtepunt tijdens de gezellige en vrolijke avond was Beethovens ‘Trio Op. 11’.

1985

De twee fanatieke pianozussen Güher en Süher Pekinel verzorgden op geheel eigen wijze de vierde editie van het Prinsengrachtconcert. De twee waren als geen ander op elkaar ingespeeld – zelfs met de ruggen naar elkaar toe konden ze door non-verbale communicatie perfect samenspelen. Naast Ravels ‘La Valse’ en Rachmaninovs ‘Suite nr. 1’ kon het publiek genieten van Brahms’ ‘Hongaarse dansen’.

1984

In 1984 kon men voor het eerst ook thuis van het Prinsengrachtconcert genieten. Ondernemers Theo Inniger, destijds directeur van Hotel Pulitzer, en Hans Duijf organiseerden het Amsterdamse concert al twee keer eerder en nodigden de AVRO uit om het unieke evenement vast te leggen en uit te zenden. En uniek was de derde editie zeker! De avond opende met een als vleugel gevormde boot, waarin pianist Ivry Gitlis kwam aangevaren. Halverwege dreigde het nog even mis te gaan: de klok van de Westertoren begon tijdens het concert luid te slaan vanwege een bruiloft, maar daar wist Gitlis wel raad mee – al improviserend imiteerde hij de klok en speelde hij ‘Happy Birthday’. Het hoogtepunt van de avond waren twee schitterende werken van Kreisler: ‘Liebesleid’ en ‘Tambourin chinois’.

1983

Na een moeizame maar erg succesvolle eerste editie, was er in 1983 voor de tweede keer een Prinsengrachtconcert. De getalenteerde Argentijnse broer en zus Sergio Tiempo en Karin Lechner (dezelfde moeder, maar een andere vader) speelden werk van Mozart. Voor Sergio moesten er blokjes op de pedalen van de vleugel worden geplakt, omdat hij te klein was. De grachten waren stampvol: de interesse voor het concert was exponentieel gegroeid in een jaar.

1982

In 1982 vond de allereerste editie van het Prinsengrachtconcert plaats. Nog zonder televisieregistratie, maar al wel met een gracht vol liefhebbers en prachtige muziek. Pianiste Barbara Nismann, woonachtig in Amsterdam, speelde muziek van Ginastera, vol tango-invloeden. Het was een prachtige avond, maar er ging ook veel mis. De vleugel viel uit de takels (en had wonder boven wonder alleen een deukje), Barbara werd die middag aangereden (maar had gelukkig niks) en bij het wegrijden van de auto’s reed er een haringkar in het water. Ondanks alles waren er zo’n 1000 mensen getuige van de bijzondere gebeurtenis.

2023-2020

2023: Paul Lewis, Roderick Williams, Bjørg Lewis, Ramon van Engelenhoven, Anton Spronk, Ella van Poucke, Kalle de Bie, Lidy Blijdorp en Irene Kok

2022: Nicolas Altstaedt & Friends; Barnabás Kelemen, Thomas Dunford e.a. Special guest: Barbara Nissman

2021: Morschi Franz, Aylin Sezer, Willem de Vries & het ZO! Gospel Choir

2020: Van Baerle Trio, Jörgen van Rijen, Kay Sleking & Karin Bloemen

2019-2010

2019: Pekka Kuusisto & Camerata RCO

2018: Lucas & Arthur Jussen, Laetitia Gerards & Daniel Lozakovich

2017: Brodsky Quartet, Marcelo Nisinman, Nino Gvetadze, Zoran Markovic

2016: Ann Hallenberg, Il Pomo d’Oro, Edgar Moreau & Maarten Engeltjes

2015: Alexandre Tharaud, Juliette, Alberto Garcia, Harriet Krijgh & Ronald van Spaendonck

2014: Lisa Batiashvili & François Leleux

2013: Joseph Calleja & Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Antonio Pappano

2012: Christianne Stotijn, Rick Stotijn, Joseph Breinl & Calefax rietkwintet

2011: Eva-Maria Westbroek, Pieter Wispelwey, Ronald Brautigam & Nederlands Blazers Ensemble

2010: Jean-YvesThibaudet

2009-2000

2009: Danielle de Niese

2008: Sarah Chang

2007: Thomas Hampson & Wolfram Rieger

2006: Lang Lang

2005: Janine Jansen

2004: Vesselina Kasarova & Charles Spencer

2003: Gil Shaham & Orli Shaham

2002: Juan Diego Flórez

2001: Arcadi Volodos

2000: Leila Josefowicz, Roby Lakatos & The Gypsy Ensemble

1999-1990

1999: Katia Labèque & Marielle Labèque

1998: José Cura & Giulio Laguzzi

1997: Joshua Bell, Sharon Kam, Quirine Viersen & Itamar Golan

1996: Nelly Miricioiu, Luca Canonici & David Harper

1995: Anatol Ugorski

1994: Maxim Vengerov & Itamar Golan

1993: Cheryl Studer & Octavio Arevalo

1992: Shura Cherkassky

1991: Andrei Gavrilov

1990: Silvia Marcovici, Han de Vries & Pascal Rogé

1989-1982

1989: Eva Lind, Luca Canonici, Mariana Cioromila & Harry Peeters

1988: Shlomo Mintz & Paul Ostrovsky

1987: Jaap van Zweden & Ronald Brautigam

1986: Sabine Meyer, Heinrich Schiff & Garrick Ohlsson

1985: Güher Pekinel & Süher Pekinel

1984: Ivry Gitlis & Daniël Wayenberg

1983: Sergio Tiempo

1982: Barbara Nissman

Foto credits: AVROTROS/ Michel Schnater